Hur väljer jag rätt värmepump?

Äger du en fastighet och är i behov av att uppdatera ditt uppvärmningssystem? Då gäller det att hitta rätt med vilken värmepump som passar bäst för just ditt specifika behov.

En värmepump är en enhet som använder en vätska för att överföra värme från en plats till en annan. Det fungerar genom att överföra värmen. En luftvärmepump förflyttar värmen in och ut ur luften, medan en markkälla eller vattenkälla flyttar den in och ut ur marken eller en vattendrag.

Värmepumpar är i allmänhet mer kostnadseffektiva än traditionella värmesystem när de används för uppvärmning av ett hus. De kräver bara el som bränsle, vilket är billigare än naturgas, propan eller olja. Dessutom är de billigare att installera och underhålla eftersom de inte kräver kanalarbete som andra typer av värmesystem gör.

Värmepumpar har också upp till fem gånger högre verkningsgrad än elektriska motståndsenheter.

Hur väljer jag rätt värmepump till min fastighet?

Egentligen ska du inte fatta ett sådant beslut på egen hand. VVS-experter fattar det slutgiltiga beslutet när det gäller vilken typ av värmepump som är bäst för varje hus. Det finns många olika typer av värmepumpar, och de har alla sina egna specifika användningsfall. Det är viktigt att rådgöra med proffs som har kunskap om de olika typerna av värmepumpar innan du köper en.

Många människor tror att det är lätt att välja en typ av värmepump, men det är så många faktorer som spelar in för att fatta det beslutet. Det är därför VVS-proffs vanligtvis konsulteras innan köpet görs.

Många människor är osäkra på skillnaden mellan luft- och markvärmepumpar. Den största skillnaden är att markkällpumpar använder rör som är begravda i marken och transporterar vatten från en underjordisk brunn eller sjö. Luftkällpumpar förlitar sig på en fläkt för att dra luft i ena änden och tvinga ut den i andra änden.
Fördel med markpumpar är att grundvatten vanligtvis är mycket varmare än omgivande luft, så denna typ av pump kan generera användbar värme vid lägre temperaturer. Nackdelen är att installationen kostar betydligt mer än om du väljer en luftvärmepump.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *