Att tänka på vid köp av begagnad bil

Att köpa bil är en stor investering och om du väljer att köpa begagnad bil finns det en hel del att tänka på att kontrollera innan du genomför köpet.

Försök att få fram registreringsnumret på den aktuella bilen. Då går det att få fram mycket information kring den. Genom att skicka ett sms till72503 kan du snabbt få reda på vem som står som ägare på bilen. Genom appen Bilregistret kan du se antal tidigare ägare, hur mycket den får dra, om den är köpt på kredit, när det är besiktad och hur hög bilskatten är.

Om allt det ovanstående ser bra ut är det värt att ta kontakt med säljaren. Även då är det viktigt att få fram så mycket information som möjligt. Fråga varför den ska säljas och om det finns servicebok och besiktningsdokument. Fråga också ön säljaren vet något om bilens historik när det gäller skador eller liknande. Kolla om det finns både sommar- och vinterhjul och hur skickat är på dem samt försök att få fram om service är genomförd som den ska och om eventuell kamrem är bytt.

När det väl är dags att kolla på bilen finns det en hel del att se över. Till att börja med är det bra om bilen är kall från början. Missljud och dyl hörs bäst när den är kall. Kolla så belysning och alla elektriska funktioner fungerar som de ska och kontrollera så inte vindrutan är skadad. Kontrollera mönsterdjupet på däcken och se till att alla bilnycklar finns att tillgå. Se även över karossen och lacken på ett noggrant sätt och glöm inte att kolla att instruktionsboken finns kvar.

När det gäller att titta under motorhuven ska du kolla både oljenivå och färg på oljan. Gör detsamma med kylarvätskan och se över att nivån för bromsvätskan inte är för låg. Se över hela utrymmet under motorhuven för att se att det inte finns några läckage och undersök så att inte remmarna har några torrsprickor.

När du provkör bilen måste radion vara avstängd, så du kan höra eventuella missljud. Se så att inge varningslampor lyser under körningen och gör bromstest. Se till att komma upp ganska bra i hastighet, så du kan känna av eventuell obalans i däcken, och variera körningen rejält så att du kan upptäcka så mycket som möjligt. Var också någa med att känna så växellåda och koppling känns bra att använda.

Lycka till med köpet av en ny, begagnad bil!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *